TechBlogSD - Wszystko do WordPressa i tworzenia stron internetowych
Instrukcje WEB i WordPress, nowości, recenzje motywów i wtyczek

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

27

Google Chrome przechowuje informacje o przeglądaniu, takie jak dane logowania, wyszukiwane frazy, hasła, odwiedzane witryny i inny wcześniej wpisany tekst. Chrome następnie używa tej historii do przewidywania i przedstawiania sugestii, gdy następnym razem odwiedzisz te same strony. Gdy zaczniesz pisać w pasku adresu lub formularzach witryny, przeglądarka utworzy listę sugestii (nazwy, wyszukiwane hasła lub adresy) na podstawie Twojej historii przeglądania.

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

Prognozy Chrome

Chociaż autouzupełnianie Chrome i podpowiedzi adresów URL mogą poprawić szybkość przeglądania, czasami mogą rozpraszać i denerwować. Poza tym, jeśli dzielisz komputer, inni użytkownicy mogą uzyskać dostęp do tych danych, narażając Twoje prywatne informacje na zagrożenia bezpieczeństwa. Na szczęście możesz wyłączyć autouzupełnianie i podpowiedzi w Chrome, aby zapobiec rozpraszaniu się i zachować bezpieczeństwo historii przeglądania.

Jak wyłączyć autouzupełnianie i prognozy Chrome?

Z tego artykułu dowiesz się, jak usuwać i wyłączać sugestie autouzupełniania Chrome w następujący sposób.

  1. Wyłącz adres URL Chrome i podpowiedzi wyszukiwania
  2. Wyłącz sugestie autouzupełniania Chrome
  3. Usuń autouzupełnianie i historię z Chrome
  4. Usuń sugestie z podpowiedzi wyszukiwania w Chrome

Powiązane: Jak domyślnie otworzyć Chrome w trybie incognito?

1 Wyłącz adres URL Chrome i podpowiedzi wyszukiwania

  • Otwórz Chrome na swoim komputerze, kliknij ikonę menu w prawym górnym rogu przeglądarki i wybierz ustawienia z menu rozwijanego.
  • Przewiń do dołu strony ustawień i kliknij strzałkę „Zaawansowane", aby przejść do ustawień zaawansowanych.
  • Przejdź do sekcji „Prywatność i bezpieczeństwo” i wyłącz przełącznik pod nagłówkiem „Użyj usługi przewidywania, aby ukończyć…” Wyłączenie opcji spowoduje wyszarzanie niebieskiego przełącznika.

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

Wyłącz prognozy

  • Przewiń sekcję w dół i wyłącz opcję „Użyj usługi przewidywania, aby załadować strony…”.

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

Szybkie ładowanie

2 Wyłącz sugestie autouzupełniania Chrome

Jeśli wypełniasz formularz w witrynie, Chrome zapisze Twoje dane, takie jak imię i nazwisko, adres, dane logowania i inne dane osobowe. Przy następnej wizycie w witrynie lub stronach o podobnym formularzu przeglądarka automatycznie uzupełni pola z zapisanych danych.

  • Aby dezaktywować narzędzie autouzupełniania w Chrome, przejdź do menu dostosowywania Chrome, a następnie do strony „Ustawienia”.
  • Przewiń w dół do sekcji „Autouzupełnianie” (druga kategoria na stronie ustawień), aby znaleźć opcję autouzupełniania.

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

Autouzupełnianie Chrome

  • Możesz zobaczyć trzy sekcje – hasła, metody płatności i adresy i więcej. Kliknij strzałkę obok każdej sekcji, aby rozwinąć opcję.
  • Pod hasłami możesz wyłączyć przełącznik "Automatyczne logowanie", aby usunąć wpisy autouzupełniania logowania.
  • Możesz wyłączyć opcję „Proponuj zapisywanie haseł”, aby Chrome nie wyświetlał monitów o zapisanie haseł.

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

Autouzupełnianie hasła

  • Aby usunąć wcześniej zapisane hasła, poszukaj określonej witryny i nazwy użytkownika, a następnie kliknij trzy kropki po prawej stronie wpisu.
  • Wybierz „Usuń”, aby usunąć dane. Pamiętaj, że za każdym razem, gdy odwiedzasz witrynę, będziesz musiał wprowadzać dane logowania.

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

Usuń hasło

  • Kliknij strzałkę wstecz, aby powrócić do ustawień autouzupełniania i wybierz "Adresy i więcej".
  • Wyłącz opcję „Zapisz i wypełnij adresy”.

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

Zatrzymaj autouzupełnianie

  • Powtórz ten sam proces, aby wyłączyć autouzupełnianie dla swoich metod płatności.

Uwaga: nawet po wyłączeniu autouzupełniania i podpowiedzi w Chrome nadal będziesz otrzymywać sugestie podczas wpisywania wyszukiwanego hasła lub adresu URL. Aby usunąć te sugestie, musisz wyczyścić dane przeglądarki, aby całkowicie usunąć zapisane autouzupełnianie, pliki cookie i historię.

3 Usuń autouzupełnianie i inne dane przeglądania w Chrome

  • U dołu segmentu ustawień „Prywatność i bezpieczeństwo” kliknij opcję „ Wyczyść dane przeglądania “.
  • Alternatywnie naciśnij klawisze „Ctrl + Shift + Delete” w systemie Windows i „Command + Shift + Delete” na komputerze Mac.

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

Przeglądanie danych

  • Przejdź do zakładki „Zaawansowane” i zaznacz odpowiednie pola (autouzupełnianie danych formularza, historia i pliki cookie).
  • Kliknij przycisk „Wyczyść dane” i poczekaj, aż chrome usunie wszystkie zapisane dane.

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

Usuń dane autouzupełniania

4 Usuń sugestie z podpowiedzi wyszukiwania w Chrome

  • Możesz też usunąć konkretną sugestię z listy podpowiedzi Chrome.
  • Wpisz wyszukiwane hasło lub adres URL w pasku adresu Google lub w polu wyszukiwania.
  • Aby uzyskać kilka sugestii, możesz użyć przycisku „Usuń” na końcu opcji.
  • Ewentualnie najedź myszą na prognozę, którą chcesz usunąć, a następnie naciśnij „Shift + Delete” na klawiaturze.

4 sposoby na wyłączenie autouzupełniania i prognoz w Chrome

Usuń prognozę

Powiązane: Jak blokować reklamy w Google Chrome?

Wniosek

Jako nowoczesna przeglądarka Chrome ma wbudowane usługi przewidywania i autouzupełniania, które obsługują dane przeglądania w celu autouzupełniania formularzy i oferują sugestie wyszukiwania. Może to zwiększyć szybkość i wygodę przeglądania, zwiększając produktywność. Jednak ta korzyść może zagrozić bezpieczeństwu Twoich danych, ponieważ osoby atakujące mogą wykorzystać złośliwe skrypty do ujawnienia Twoich danych osobowych.

Co więcej, autouzupełnianie Chrome i sugestia wyszukiwania adresu URL mogą być nieprawidłowe i nieistotne. Dezaktywacja usługi autouzupełniania i przewidywania może być pomocna, zwłaszcza jeśli korzystasz ze współdzielonego komputera. Zapewni to innym użytkownikom dostęp do Twoich prywatnych informacji. Niezależnie od tego, czy ze względów bezpieczeństwa, czy chcesz zminimalizować rozpraszanie uwagi, możesz wykonać powyższe kroki, aby wyłączyć autouzupełnianie i podpowiedzi w Chrome.

Źródło nagrywania: www.webnots.com

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Więcej szczegółów