TechBlogSD - Wszystko do WordPressa i tworzenia stron internetowych
Instrukcje WEB i WordPress, nowości, recenzje motywów i wtyczek

Jak wykonać kopię zapasową i przywrócić ustawienia Chrome?

8

W dzisiejszych czasach powszechne jest posiadanie wielu urządzeń do pracy. Na przykład podczas podróży możesz dodać zakładkę do strony w telefonie i kontynuować czytanie tej strony, gdy jesteś w domu na laptopie. Ponawianie każdej czynności na każdym urządzeniu z osobna będzie denerwujące. Dawno minęły czasy, kiedy trzeba było wykonać fizyczną kopię zapasową ustawień i przesłać je na inne urządzenia. Nie pomoże to również w zadaniach związanych z ciągłością, takich jak czytanie mobilnych stron zakładek na laptopie.

Masz miejsce w chmurze, takie jak iCloud i OneDrive, do synchronizowania dokumentów. Z przodu przeglądarki popularna przeglądarka Google Chrome oferuje różnorodne funkcje dostosowywania, które zwiększają wygodę przeglądania. Co najważniejsze, nie musisz osobno dostosowywać ustawień Chrome na każdym urządzeniu. Korzystając z funkcji Google Chrome Sync, używasz tych samych ustawień i danych użytkownika na wszystkich swoich urządzeniach. Z tego artykułu dowiesz się, jak tworzyć kopie zapasowe i przywracać ustawienia Chrome za pomocą synchronizacji.

Jak wykonać kopię zapasową ustawień Chrome?

Krok 1: Aktywuj funkcję synchronizacji

Uruchom przeglądarkę Google Chrome, kliknij przycisk z trzema kropkami znajdujący się w prawym górnym rogu okna przeglądarki. Z menu rozwijanego wybierz „Ustawienia", aby otworzyć panel ustawień Chrome.

Jak wykonać kopię zapasową i przywrócić ustawienia Chrome?

Wybierz menu Ustawienia

Jeśli funkcja synchronizacji Chrome nie jest włączona, możesz zobaczyć przycisk „Włącz synchronizację…”. Kliknij go i włącz funkcję synchronizacji.

Jak wykonać kopię zapasową i przywrócić ustawienia Chrome?

Włącz synchronizację

Pamiętaj, że Chrome wyświetli przycisk synchronizacji, gdy nie jesteś zalogowany i nie włączyłeś wcześniej tej funkcji. Jeśli ktoś korzysta z przeglądarki i posiada dane użytkownika, musisz utworzyć dla siebie dodatkowy profil. Kliknij opcję „Zarządzaj innymi osobami” w „Ustawieniach”. Kliknij przycisk „Dodaj osobę” i utwórz dla siebie nowego użytkownika. Chrome zacznie przechowywać całą historię przeglądania w nowym profilu, gdy zalogujesz się na swoje konto Google.

Jeśli masz różne konta Google lub udostępniasz komputer członkom rodziny, możesz utworzyć wiele profili użytkowników. Nie twórz profilu użytkownika na komputerach publicznych, aby uniknąć problemów z bezpieczeństwem.

Krok 2: Zaloguj się do Chrome

Jeśli nie jesteś zalogowany w Chrome, pojawi się ekran logowania. Użyj swoich danych logowania do konta Google, aby się zalogować. Uwaga, możesz również kliknąć ikonę profilu wyświetlaną obok paska adresu i zalogować się na swoje konto.

Wpisz swój adres Gmail i kliknij „Dalej”.

Jak wykonać kopię zapasową i przywrócić ustawienia Chrome?

Zaloguj się do Chrome

Wprowadź hasło do konta Google i kliknij „Dalej”.

Krok 3: Dostosuj zaawansowane ustawienia synchronizacji

Po wyświetleniu ekranu włączania synchronizacji kliknij link „Ustawienia” i przejdź do zaawansowanych ustawień synchronizacji. Przesuń przełącznik, aby włączyć „Synchronizuj wszystko”. Spowoduje to utworzenie kopii zapasowej wszystkiego, w tym między innymi ustawień Chrome, zakładek, haseł i historii. Przełącznik zmieni kolor na niebieski i zobaczysz powiadomienie „Synchronizacja rozpocznie się, gdy opuścisz tę stronę”.

Jak wykonać kopię zapasową i przywrócić ustawienia Chrome?

Ustawienia zaawansowanej synchronizacji Chrome

Krok 4: Opuść ekran ustawień synchronizacji

Kliknij strzałkę wstecz i aby wyjść z ekranu „Zaawansowane ustawienia synchronizacji”. Wszystkie ustawienia Chrome i dane użytkownika zostaną zapisane na Twoim koncie Google.

Możesz sprawdzić za jakiś czas, jeśli przełącznik „Synchronizuj wszystko” jest niebieski, oznacza to, że ustawienia Chrome są już zapisane na Twoim koncie Google. Pamiętaj, że jest to pełna kopia zapasowa przeglądarki Google Chrome, w tym rozszerzenia. Możesz użyć tej kopii zapasowej i przywrócić ustawienia Chrome na dowolnym komputerze.

Przywróć ustawienia Chrome na komputerze lub urządzeniu mobilnym

Możesz przywrócić ustawienia Chrome na swoim nowym komputerze stacjonarnym lub urządzeniu mobilnym, aby mieć te same ustawienia na wszystkich urządzeniach.

  • Uruchom przeglądarkę Google Chrome na swoim komputerze lub telefonie komórkowym. Kliknij przycisk z trzema kropkami w prawym górnym rogu, aby uzyskać dostęp do menu rozwijanego. Kliknij „Ustawienia”.
  • Zaloguj się do Chrome, wpisując swój adres e-mail i hasło.
  • Powtórz kroki 1 i 2 na dowolnym urządzeniu, na którym chcesz przywrócić ustawienia Chrome.
  • Możesz przywrócić wszystkie lub niektóre ustawienia i dane, przesuwając przełączniki w prawą stronę. Na przykład możesz po prostu przywrócić „Zakładki”, „Aplikacje”, „Ustawienia” i „Hasła”, jak pokazano poniżej.

Jak wykonać kopię zapasową i przywrócić ustawienia Chrome?

Przywróć ustawienia Chrome

Aby jednak przywrócić wszystkie dane i ustawienia Chrome, po prostu włącz przełącznik "Synchronizuj wszystko" i wyjdź z "Zaawansowanych ustawień synchronizacji", klikając strzałkę wstecz. Cała kopia zapasowa ustawień Chrome zostanie załadowana automatycznie, dzięki czemu możesz mieć podobne ustawienia podczas przeglądania na swoich urządzeniach. Funkcja synchronizacji jest pomocna i łatwa w użyciu. Nie ma potrzeby posiadania oddzielnego konta kopii zapasowej Chrome. Wystarczy mieć konto Google, na którym będą zapisywane i przywracane dane.

Synchronizacja i prywatność Chrome

Google przechowuje wszystkie zsynchronizowane dane na swoich serwerach w chmurze. Chociaż pomoże to przywrócić ustawienia na różnych urządzeniach, Twoje dane są zawsze w Google. Jeśli masz obawy dotyczące prywatności, nie włączaj funkcji synchronizacji.

Google jest popularny ze względu na naruszanie Twojej prywatności. W Chrome w wersji 69 masz opcję automatycznego logowania do Google Chrome, gdy jesteś zalogowany na stronach takich jak Gmail czy YouTube. Pomaga to Google gromadzić więcej danych użytkownika, nawet jeśli nie są oni świadomi, że są zalogowani w przeglądarce. Oznacza to również, że możesz przeglądać historię na innym urządzeniu, ponieważ zostanie ona automatycznie zsynchronizowana.

Później ze względu na skargi dotyczące prywatności Google wprowadził opcję wyłączenia automatycznej synchronizacji treści w Chrome po zalogowaniu się do innych usług, takich jak Gmail. Przejdź do adresu URL „chrome: //setting” w Chrome i przewiń w dół, aby kliknąć opcję „Zaawansowane”. W sekcji „Prywatność i bezpieczeństwo” wyłącz opcję „Zezwalaj na logowanie przez Chrome”.

Jak wykonać kopię zapasową i przywrócić ustawienia Chrome?

Wyłącz automatyczne logowanie w Chrome

Pomoże Ci to korzystać z usług Google bez logowania się do Chrome.

Źródło nagrywania: webnots.com
Leave A Reply

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Więcej szczegółów